E-böcker, e-libs nya modell.

Ytterligare ett inlägg rörande e-böcker.
 
Vi i Tyresö har nu gått över till det nya avtalet/plattformen för e-böcker. E-Hub hade vi redan så i grunden har inte mycket förändrats, mitt inlägg här handlar heller egentligen inte om den nya modellen.
 
När vi nu åter igen fick in e-böcker i katalogen ploppade alla billiga porrnoveller in i katalogen igen, de kallas för vardagserotik mm och ges alla ut som jag skrev tidigare av pseudonymer. 
 
Vi som jobbar på bibliotek är inte blinda för hur författarna och förlagen missbrukar novellformatet. Betalmodellen bygger ju på lån av titlar, därför lyser av förståeliga skäl de vanliga novellsamlingarna med sin frånvaro. Istället splittar författarna nu upp sina noveller i 20 böcker som vi varje lån genererar en intäkt för författaren och förlaget samt en utgift för biblioteket. En stor del av titlarna är ju dessa porrnoveller så de stryker vi rakt av. Bra böcker och bra litteratur ska förstås lånas och ska inte räknas som en utgift för biblioteket - alla vet vi ju att även ett vanligt boklån kostar 50-60 kr för vilket bibliotek som helst i Sverige. Skyddet för utgifter vid utlån av kassa noveller är dock att de är just kassa, jag tänker mig att lånar man en novell av någon av dessa novellförfattare, kanske det blir den enda bok man orkar läsa?

RSS 2.0