E-Lib/Arena/e-hub.

Tillbaks igen till biblioteket i Tyresö efter en sejour i Vansbro på 3 år tänkte jag mig på att yttra några ord om e-böcker. Det finns en del bloggar med liknande inlägg men jag tänkte ge mig på detta med mina funderingar ändå. Jag vet inte hur mycket min blogg läses längre då den blivit relativt insomnad och bloggande väl anses tillhöra det förgågna, men ändå en plats att ventilera sig själv så jag skriver lite här.
 
Först: mycket nöjd förstås att e-boksrevolutionen äntligen hamnat ute hos biblioteken. Det finns mycket bra och mycket dåligt och jag ska försöka summera det här nedan med kommentarer, jag ska försöka göra det så punkigt och förvirrande det går för att ni ska förstå en del åtminstone. Inte jag själv förstår exakt hur alla dessa system fungerar ihop för att leverera e-böcker till våra låntagare.
 
Det positiva:
- E-hub, integrering av e-böcker direkt i bibliotekskatalogen är som idé helt rätt och något jag längtade efter i flera år. För det mesta flyter det sömlöst (mer under nästa rubrik vad som inte fungerar sömlöst)
- Utbudet som erbjuds är enormt mycket större än tidigare, smalare böcker kan få sina läsare (hamnar även på negativsidan)
- Läsandet går fort när man väl kommer igång.

Det negativa
-Lösningen med system som interagerar är inte klockren. Det har hänt fler än en gång att jag som it-ansvarig inte vet var felet ligger, är det i book-it, arena eller hos e-lib felet ligger? Precis som med alla andra lösningar är det inte optimalt med system där olika aktörer sköter sina delar för att få det att fungera. Paralleller går att dra till självbetjäningsboomen på bibliotek, några bibliotek misslyckades (vill jag påstå) i sina inköp av automater och landade med en situation där automater och bibliotekssystem inte pratade med varandra med nertid på system och frustrerade låntagare. En leverantör är bäst och så skulle jag vilja ha det även för e-böcker. Om jag skulle önskedrömma lite kunde gott Axiell köpa upp E-lib (då skulle på sätt och vis cirkeln bli sluten igen om de blev leverantörer av media).
 
Exempel på problem med flera system. Parametersättning och administration finns både i book-it och i elib för begränsning av antalet e-bokslån per låntagare, 5 böcker under 7 dagars period. Lån registreras både i book-it/arena och även i elibs gränssnitt. Idagsläget har jag låntagare som når upp till gränsen i ett system 5/lån, men i ett annat system bara har 4 lån registrerade. Lån kan strykas i ena systemet men inte i det andra vilket ändå hindrar ett lån. Statistik finns i två system, har inte själv sett statistiken men jag kan slå vad om att elib:s siffror inte kommer stämma med siffrorna vi får från book-it.
Katalog får en egen punkt. Det här är ett stort problem som andra bloggat om. Idagsläget styr vi inte till 100% vad vi får in i katalogen, vilket får till följd att (förlåt min grova mun) får in all möjlig skitlitteratur i katalogen som vi manuellt måste sitta och rensa. Värsta problemet är alla porrnovellförfattare 100% under pseudonym som vi dagligen får in i katalogen. Vilddjuren - Anne Falkstam jag läste lite i denna och språkligt och innehållsmässigt är det fulkommligt uselt, en redaktör på vilket riktigt förlag som helst hade strimlat denna i dokumentförstöraren. Men e-böcker är liksom spam i princip gratis att ge ut och därför finns också denna skit i katalogen. Elib vill jag säga förstör för sig själva genom att tillåta denna dynga, tog de sitt ansvar hade de aldrig tagit in det i beståndet. Först vill jag säga att censur är verkligen inte vad det handlar om, det är och har aldrig varit min grej att censurera men här handlar det om kvalitésurval men vi har medieurvalsprinciper att följa och böcker som vi aldrig hade köpt som vanliga böcker vill vi heller inte köpa som e-böcker.
 
Inlägget publiceras så här men är ett work in progress så det kanske dyker upp mer tankar här småningom.

 

E-bok du får köpa själv!

RSS 2.0