Eco-box problemen

Jag upptäckte det här problemet tidigare och tänkte blogga lite om det nu.

För några månader sedan upptäckte jag att ett spel till xbox360 var repat på ett visst sätt. Den yttersta delen av skivan, som för övrigt var blank och fin, hade en tunn nästan inslipad cirkel. En låntagare hade klagat över att spelet inte fungerade. Jag tyckte det var märkligt med tanke på att spelet enbart var lånat 7 ggr och såg ut att vara fritt från repor. Efter mailväxling fram och tillbaks med BTJ fick jag tillslut reklamera spelet, trots att det var ca 9 mån gammalt sen inköp. Jag googlade också runt och kunde hitta diskussionstrådar om denna så kallade viva eco-box som t.ex. spel och film levereras i. En tråd var en omröstning/poll om att folk inte ville att spelet Halo skulle släppas i denna sk. eco-box.


Syftet med boxarna är hedervärt. Tanken är att man ska spara plast och därmed miljö genom att ta bort så mycket plast som möjligt. Det finns olika grad av detta, de "värsta" fodralen har ett tomrum under skivan i ett mönster som ser ut som ett recycling-märke. De vi fått till bibblan är inte riktigt så extrema.

Det finns två stora problem med fodralet som jag ser det.

Det första är att fodralet är väldigt mycket sladdrigare än normala fodral, detta gör att fodralet vid hantering viker sig fram och tillbaks eftersom det är så mjukt, vid i och urtagning av filmen/spelet kan plasten böjas och mediet tryckas emot botten. Vilket kan få till följd att skivan repas.


Problem nr 2, som jag upptäckte med spelet, är att man tagit bort plast där sjäva skivan sitter, men lämnat en mängd små piggar ytterst längst kanten som ska hålla upp skivan från botten. Detta förstår jag inte ens, mängden plast man sparar här är så obetydlig att det är löjligt, att istället för en ca 0,5 mm ring ha små piggar som skivan lutar sig emot är löjligt. Det ser ni i bilden här ovan. Pilarna visar var 3 av piggarna sitter, det röda strecket i vänster kant är menat att visa hur "ringen" som håller upp skivan normalt skulle sitta. Ett normalt fodral har också genomgående plast, där det på bilden är svarta fält.

För vanligt folk som köper filmer/spel och har dem i hyllan är dessa fodral förstås bra. Men för oss på biblioteket har de visat sig ställa till mer problem än nödvändigt. Jag var den första som kommenterade detta till BTJ men ni på andra bibliotek får också gärna kolla upp om ni ser detta problem. Den vänstra delen i fodralet på bilden här ovan kan man förstås spara in men det är sjäva fasthållningen av skivan som blir problem.

EDIT:
Kommentar DDB9000 i nedanstående inlägg har exakt samma problem och jobbar på bibliotek:
http://riskening.com/?p=303

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0