Det "meröppna biblioteket" i Veberöd - studiebesök under Axiells användarmöte 2010

Det här inlägget är ett separat inlägg från Axiells användarmöte i Lund.

Studiebesöket på Veberöds bibliotek under Användardarmötet 2010 var valbart men det mest intressanta under mötet. Med hjälp av teknik som ibland känns som rena rama sciene-fiction (från Biblioteca A/S) har man nu ett minst sagt tillgängligt litet folkbibliotek. Öppettiderna är numera fram till 22.00 varje dag, året om, om man så vill.

Vill man använda biblioteket under dessa öppettider måste man först besöka biblioteket under normala öppettider och registrera sig. Registreringen sker i 2 steg. Först går man in på användarens lånekonto och bockar i en ruta i book-it för "speciell behörighet" alla som uppgraderat book-it till 5.6 har denna ruta. Sci-fi-delen är att man i steg 2 dessutom kan registrera sina fingeravtryck om man vill, det är inte nödvändigt men den större delen gör detta (iaf barnen som älskar att låna på detta sätt) personalen uppskattar att ca 85% av fingeravtrycken går att läsa in, jag fick inget svar på varför inte alla fingrar fungerar men det kanske har att göra dels med hur fingrarna ser ut men även hur fininställd tekniken är, som med all ny teknik lär väl denna %-siffra öka med tiden.

Registreringen av fingeravtrycken sker på en speciell arbetsstation, fingeravtrycken läses enkelt in tre ggr per finger för att kalibreras, sen lagras avtrycken lokalt i en dator som skapar en databasrelation till bibliotekskortet. Det är viktigt att poängtera att personnamn/personnr aldrig kopplas direkt till fingeravtrycket. Vid lån måste man också slå in pinkod varför säkerheten blir dubbelt så bra.

Några kommentarer från personalen:
Farhågorna att biblioteket skulle bli en "fritidsgård" för "busiga" ungar har inte alls besannats, det hände några gånger i början att ungdomar öppehåll sig i slussen vid entrén, men de tröttnade snabbt att vara där.

Intressant att höra var att biblioteket tack vare öppettiderna hade fått många nya låntagare från andra kommuner som passar på att låna och lämna utanför ordinarie tider.

Per kväll kommer det än så länge 5-10 besökare, totalt 600 besökare under denna tid. De som kommer lånar dock fler böcker per person än de som kommer på dagtid, vilket väl visar att dessa besökare är på biblioteket just för att låna och lämna, inte primärt för andra saker som det kanske blir under dagtid.

Här nedan kan ni nu se några filmer från besöktet som visar hur det går till.

1: Registrering för att bli meröppet besökare:2: Registrering av fingeravtryck, alla fingrar om man så vill.


3: Inloggning med fingeravtryck för att komma in på biblioteket.


4: Låna och återlämna medier med hjälp av rfid-maskinera, finger + pinkod.


5: Själva den adminstrativa delen av fingeravtrycksläsningen.

Mina lösa synpunkter:

- Suveränt när det fungerar, vilket det gjorde mkt bra under min visning. Senare visning gick så där vad jag förstått.
- Kostnaden. Har hört siffror på 200.000 nämnas. En saftig slant förstås men förväntar mig att denna summa kan gå ner, att baka in den in en rfid-upphandling kanske är en mkt bra idé för att pressa priset, och varför inte bygga in i alla fall fingeravtrycksläsaren i automaterna? skulle förbereda för marknaden samt pressa priset.
- Kostnaden för rfid-kort? 15 kr á 40.000 = 600.000. Rent teoretiskt kan man ju skippa de gamla plastkorten om man väljer en fingeravtryckslösning. Knappast för alla dock, en hel del vill nog inte lämna ut sitt fingeravtryck. En liten procent kunde ju heller inte få sina fingeravtryck inlästa. Men om flyget kan det varför kan inte bibblan? Kanske en iris läsare som komplement? Galna High-techgrejer på bibblan.

Fyller på detta inlägg senare vartefter jag kommer på fler synpunkter.

Kommentarer
Postat av: Fredrik Montelius

Ja, hi-tech på bibblan (eller...när tekniken sipprat ned till biblioteken är det ju inte hi-tech längre). Vi väntar nu på stridsflygsteknik: man vrider huvudet och siktet hittar den volym [fysisk eller virtuell, som en .aac-fil som representeras grafiskt med en notsymbol projicerad med svagströmslaser på näthinnan] jag är ute efter; när jag blinkar är volymen/filen lånad och lånelicens beviljas via nätet av Ted Turner Corporation, som fakturerar kommunen via Gooooogle Financial Services, osvVår kultur handlar allt mer om systemen för vårt inrättande av våra handlingar och allt mindre om den sanna kultur som får våra själar att blomstra. Men sådan är tiden. Vi får följa med så gott det går.

2010-06-01 @ 10:56:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0