Återlämningsautomat med dubbla inkast installerad vid Tyresö Centrum bibliotek.

Vi har nu fått vår återlämningsrobot från Axiell installerad på huvudbiblioteket i Tyresö Centrum. Den har dubbla inkast som möjliggör att det vid tillfälliga toppar (t.ex. när förskolor kommer på besök) kan lämnas in väldigt många böcker samtidigt. Vi satte kravet till en början att varje återlämning skulle ta max fyra sekunder men roboten är mkt snabbare än så. Automaten har 7 st sorteringsfack. (det var så många vi fick plats med...)


Huvudsyftet med den nya automaten är att förstås att höja servicenivån mot våra låntagare samt att förbättra arbetsmiljön för oss som jobbar i bibblan. Eftersom automaten har dubbla inkast kan vi också göra om en av de tidigare återlämningsautomaterna till utlåneautomat, vilket i ännu högre grad höjer servicen.


I våra krav ställde vi också att  skärmkvitton skulle vara tydligare (vi ställde förstås många krav), så är också fallet nu med den senaste programvaran. Medierna numreras vid återlämning och författare samt titel presenteras snyggt och tydligt på den tryckkänsliga skärmen. Man kan också välja att få kvitto eller ej vilket är skönt. Tidigare var det många låntagare som verkade tro att återlämningen inte lyckades om de inte fick kvitto. (om något går fel vid transaktionen och timeouten går ut nollställs räkneverket på Tor-neo).
De flesta av våra skall-krav ställde vi utifrån tidigare erfarenheter med våra nuvarande maskiner, det mesta fick vi också med vilket verkar avspegla sig i kvalitén på maskinen. För närvarande är vi mkt nöjda med hur den fungerar. Vissa små detaljer i programvaran finns förstås kvar att justera men på det stora hela avlöper allt som det ska. Bibliotheca som sköter installationen har varit mkt duktiga och serviceinriktade.

Vi har dock inte RFID i vårt bibliotekssystem, vi har förstås äskat medel för detta men ännu inte fått avsatta medel. Att maskinen fungerar så pass bra som den ändå gör även med Plessykoder är förstås ett gott tecken att den kommer fungerar ännu bättre den dagen vi får RFID.

Jag kommer förstås att återkomma i bloggen när vi har fått köra automaten i skarpt läge under lite längre tid.


Kommentarer
Postat av: Anna-Stina

Aha! Det är alltså sånt här man ska använda Youtube till! ;-)Maskinen verkar fungera strålande :)

2008-11-26 @ 09:05:16
URL: http://bibiobuster.wordpress.com
Postat av: Daniel

Hur mycket tid har ni beräknat att ni kommer vinna på det här?

2008-11-27 @ 13:36:29
Postat av: Andreas

Vi har inte gjort några uträkningar angående eventuell tidsvinst. Det är dock lätt att se att man sparar mycket tid. De böcker som lämnats under natten i vårt bokinkast kör vi nu in i maskinen på bara några minuter, det tog minst en kvart tidigare.Våra tidigare Tor-neo har heller inte fungerat optimalt (även om de förstås varit bra) mkt pga. osynkning med larm och streckkodsavläsning (låntagaren blir lurad av ett klickljud som talar om att larmet är avaktiverat, men transaktionen är inte klar, då måste man ofta starta om maskinen)ATt vi nu har dubbla utlån gör förstås att det blir smidigare vid utlåningen, vilket gör kunden mindre benägen att be oss att låna media vid disken. Står det 7 pers i kö skulle till och med jag överväga att fråga i disken om inte jag kunde få boken lånad där.2008-11-27 @ 14:47:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0