Användarmötet 22-23 maj 2008 i Stenungsbaden

Elektroniska bilagor:
Flickr fotoset
Youtube-filmer
(Jag kommer troligen komplettera denna tråd senare)


Programmet för dagarna såg ut så här:

Torsdagen den 22 maj

09:00-11-00 Studiebesök Partille:

Åkte i år MC ner Partille bibliotek (dock ingen skylt i Partille som hänvisade till biblioteket så jag blev trots GPS:en 30 minuter sen men jag missade bara fikat). Väl på plats berättade först Tedde Juhlen från Axiell om TOR-maxi och Partilles installation.
Se video här:
Mats Claesson berättade senare lite om bakgrunden till självbetjäningstänket. Nyckeln till succén är RFID samt investeringen i automaterna. Deras Tor-Neo hade tidigare en nyttjandegrad på bara 50%, i och med deras TOR-Maxi samt att flera stycken TOR RF1:or är utplacerade i hela biblioteket så är nu självbetjäningen hela 95%! Enbart DVD lånas vid disken. En skröplig dam som knappt hittar till hyllan kan man heller inte neka ett lån vid disk menade han. En bra sak som han också berättade är att biblioteket för att motivera självbetjäningen gentemot kund, alltid ger besökaren hur mycket tid som än behövs vid besöket. Oavsett om de vill få informationshjälp, kopiering eller bara prata lite. Detta har också varit mycket uppskattat. Kunden i centrum alltså.

Efter lunch började så själva programmet. Victor Panzell, VD för Axiell Sverige AB introducerade oss alla.13:30 Webb som verktyg / Micke Gunnarsson från Webbyrån Noisy Cricket berättade om ungdomars kultur och hur viktigt det är för oss alla andra att förstå att vi finns där i samma sammanhang, oavsett om vi vill det eller ej. Han beskrev lite vad som kännetecknar en "tonåring" idag: De har råkoll på allt. (själv är jag lite skeptisk om detta stämmer), De söker och vill bli bekräftade hela tiden. Snabbhet är viktigt. Man kan t.ex. mikroblogga via tjänster och så kan folk läsa på bloggen vad man gör exakt i detta ögonblick. (Om mig hade ni t.ex. kunnat läsa att jag sitter och skriver detta i infodisken i biblioteket i Trollbäckens.) Han sammanfattade också genom att säga att "Det finns större kunskap utanför skolan(biblioteket) än innanför.


14:15 Fanbärare eller byråkrat. Har folkbibliotekarien en framtid?
/ Boris Zetterlund från Axiell berättade som vanligt lite löst om framtiden med stort F. Jag har sagt det förr ibland vet man inte vad man ska göra av Boris visioner/tankar. Som inspiratör är han utmärkt, som provokatör är jag inte riktigt lika imponerad. Han berättade i alla fall om hur sättet att söka information kan förändras. (Nick Borgen försökte ju fånga samtiden en gång...) Som exempel nämnde Boris nationella biblioteksportaler, t.ex. bibliotek.dk där man kan söka upp böckerna och reservera dem på sitt eget bibliotek. Worldcat.org är ett annat exempel. (Pröva själv att söka efter en bok och se var den finns närmst.) En sådan funktion kräver dock egentligen att katalogen vet vart i världen som låntagaren befinner sig... men det kommer det med.

14:45 More people to to the library. More library to the people. En presentation av Axiell Arena /

Ingrid Julén Welander från Axiell demonstrerade visonen kring Axiell Arena som inom kort helt ersätter betongopacen (som jag skrivit om mången gång förr i denna blogg) Jag var väldigt imponerad av själva föreläsningen och idéerna kring Arena, det verkade som om Axiell tagit sig själva i kragen och gjort ett rejält förbättrat grafiskt gränssnitt. Som medger t.ex. kommunikation mellan låntagare/personal. smarta sätt att hitta böcker, listor, kluster, gemensam databas för alla bibliotek som kollektivt lär sig beteenden hos användarna mm. MEN.... det demo som sedan presenterades i utställningssalen lämnade allt övrigt att önska. OM man nu visar upp ett demo med t.ex. bokomslag VARFÖR inte anstränga sig lite och faktiskt lägga in omslag till ALLA böckerna. Det skulle vara en version i skarpt läge men jag tyckte den var rätt trubbig. Jag vill se en bättre produkt innan jag blir imponerad på riktigt....


De Plus (+) som jag ändå ser fram emot från version 1.0

  • Eget användarnamn och login (äntligen!) Biblioteket.se vill inte ha detta... uselt. Lånekortssiffror ställer ALLTID till det vid inloggning på sidor. Tänk om du hade siffror på alla dina konton ute i webbvärlden, hur tusan skulle det gå att hålla reda på? Inte en dag för sent Axiell!
  • Forum
  • Bokklubbar (med diskussioner kring böcker)
  • Grupper (efter bokintresse)
  • Visa liknande titlar
  • Se vilka böcker andra lånat som även lånat denna
  • Information om tillgängliga exemplar, lånestatistik och antal reservationer (mkt bra)
  • Detaljerad presentation av katalogposten med omslag, betyg, recensioner, taggar och länk till karta.
  • Mitt bibliotek (kommer i nästa version, fungerar som librarything men inbyggt i Arena)


15:30 Kaffe med utställningstid (dvs. mingel och produktsälj)


Här har vi en återlämning vid TOR RF1. Automaten skulle ta max 5 böcker men jag la på 8 som togs på en gång. Underbart gränssnitt och snabb transaktion tack vare RFID.


16:30 RFID i tiden / Axiell Tedde Juhlen från Bibliotheca A/S berättade lite kort om RFID. Sedan berättade Mats Claesson, från Partille bibliotek om deras erfarenhet från RFID och självbetjäning. Mats sa ungefär samma sak som vid studiebesöket i Partille. Så jag hänvisar till texten här ovan.


Fredag 23 maj:

09:00 BOOK-IT 6.0 / Bo Sjödin, Axiell. Bo berättade lite om nyheterna i 6.0. Mer bakgrundskörningar, flytande lånetid (speciellt på fjärrlån), möjlighet att ta ut statistik enligt språk, låntagarkategori mm. Flexibla fonter i kvitton och så min favorit! att söka på medier som finns inne eller ute! Äntligen kan man på ett enkelt sätt plocka ut de nya romanerna som finns på hyllan. Som vanligt var det mycket spännande saker som kommer framöver. Bo berättade att vi systemansvariga i och med version 6.0 kommer ha 89 grunddata fönster i Book-it. För 3-4 år sedan var det under 50...

Botkyrkas OPAC - en lokal anpassning. OPAC-mästare 2007 / Wilhelm Wikbom & Åsa

Wallström berättade lite om deras OPAC och de anpassningar de gjorde som gav dem priset för årets OPAC-mästare 2007. Axiell berättade i samma veva att Årets OPAC-mästare blev den sista (tack och lov). Jag har skrivit om detta tidigare. Alla bibliotek har gjort så bra de kunnat när det gäller anpassning av OPAC:en. Förhoppningsvis blir det lite lättare om Axiell Arena presterar...


10:30 FreeLib - skolans sökverktyg i framtiden /
Johanna Karlén från Axiell berättade lite kort om vad Freelib är för de som inte känner till det. Johanna är lärare i grunden.

10:40 Bygga bibliotek.
Alla vi deltagare fick tillsammans workshopa kring framtidens arena för utlån, tänka ut utifrån personlighetstyper var och hur man bäst möter biblioteksbesökaren. Resultatet från Workshopen presenteras vid senare tillfälle.


13:00 Kaxiga fåglar - från pingviner i söder till kungsörnar i norr
/ Brutus Östling, förläggare &

fotograf visade 350 bilder! under 1 timme. Böckerna har vi på bibblan och de är båda mästerverk.
Ett litet bildspel från DN hittar ni här.


Sen åkte jag hem med hojen. Vill ni kan ni sitta upp och åka med en liten bit så ni vet hur det är...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0