OPAC-länkar som öppnas i nya fönster. Skräckexempel.

Har sett det här alldeles för många gånger i OPAC-katalogerna därute i landet. Man lägger en länk t.ex. till en valmeny i webben, denna öppnas i en ny ruta. Efter val i menyn öppnas sedan ett nytt fönster med en ny OPAC. Osv.

Skräckexemplet här är Arboga bibliotek. [öppnas i nytt fönster! sic!] Testa själv så att ni förstår vad jag menar.

Klicka först på katalogen mitt i fönstret. Katalogen öppnas i nytt fönster. I högermenyn väljer vi nu "sök böcker" en webbsida öppnas nu i ett nytt fönster. Från denna meny ser jag att man kan få tips om barnböcker, klickar på denna länk som öppnar i ännu ett nytt fönster. Från denna meny väljer jag nu "Barn och ungdomsböcker 2007". Efter denna veritabla klick-öppna-fönster-orgie har jag nu totalt 5 öppna fönster! Oerhört irriterande. Speciellt när man vet hur lite kod det för att få allt att se klokt ut. Kör med _top kod så löser det allt!

Ett ytterligare problem som kan tillkomma i och med detta (som jag själv märkt när jag jobbar med opac), är om man i någon av länkarna av misstag använt sig av en internopac. Om timeouten är satt som det ska vara för internopac (för att tvinga utloggning), så vill sidan ladda om när timeouten löper ut. Om det då finns två OPAC öppnade (pga runtklickandet) gör timouten att man hoppar tillbaks till den OPAC:en.

Kommentarer
Postat av: frid

När gud stänger en dörr öppnar han ett fönster.

2007-11-04 @ 18:49:36
Postat av: Andreas

Solnas "fina" OPAC 5.5 har också på detta vis. Obegripligt att man uppgraderar till 5.5 och låter vara så muckigt fortfarande. Är inte poängen med uppgraderingar att man har möjligheter att göra allting bättre? Uppgraderar man för uppgraderingens skull?

2008-02-12 @ 11:26:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0