Ytterligare kommentarer från användarmötet...

Axiell och RFID:


Axiell imponerade med RFID-demonstrationen under pauserna av användarmötet. Man kan anta att  kalibreringen mot book-it blivit bättre och bättre. Tidigare har RFID-maskiner krånglat märkbart under demonstrationer (inte bara Axiells utan även andra leverantörer) Det har ju förstås varit lite kymigt för leverantörerna. Kanske är barnsjukdomarna kurerade? Det enda vi väntar på nu är att priset sjunker ytterligare så att vi kommer över den tröskel då alla "hoppar på tåget".

Utlovade godbitar i version 5.1 av Book-it (ännu ej utvecklad):

-
Bakgrundsjobb, mycket viktig punkt. Book-it 5.1 avlastar användarna. Nyhetsservice (kan dessutom ställas in för att skickas ut automatiskt med viss periodicitet), kravgenerering, övertidsvarning, reservationspåminnelse mm kommer att kunna köras i bakgrunden varje natt. Nu slipper vi alltså det pinsamma i om övertidsvarning glömts bort och låntagaren säger ? Men jag fick ju ingen övertidsvarning? (önskade mig detta sedan tidigare!)

- Växthuseffekten! Axiell lyssnar på klimathotet på sitt sätt och inför ett nytt begrepp som kallas för "flytande medier" Kortfattat innebär det att vissa utvalda medier automatiskt lokaliseras på det ställe som de återlämnas på. En film som lånas ut på en enhet och återlämnas på en annan skulle i så fall bli omlokaliserad till återlämningstället. Tanken är att minska på transporterna och spara på energi. Det säger sig självt att inte detta kommer att fungera på alla medier. Inte minst på grund av utrymmesbrist,  men medier som vi ändå vill cirkulera då och då, t.ex. stor stil, lättläst, filmer, snabblån inte minst? borde det kunna fungera ganska bra på. Idén är mycket bra!

Mer om Axiell Arena:

Axiell Arena är kortfattat alltså Axiells svar på Bibliotek 2.0. Det känns skönt att Axiell äntligen lyssnat på oss användare - samt omvärldsbevakat med betyget MVG - och skapat denna plattform som kan ge oss den där bibliotekskatalogen vi drömt om... Några saker är bättre än andra med Axiell Arena.

- Många använder sig av Gadgets numera. Det är förstås bra att också Axiell hakar på denna trend, tror dock att den normale användaren inte kommer att använda sig av denna finess, trots allt talar vi om låntagare som i många fall ännu inte lärt sig att reservera en bok i OPAC...
- Kluster ? pedagogisk uppställning av träfflistan. Kluster grupperar sökresultatet efter t.ex. medietyp eller ämne. Söker man t.ex efter böcker om fiske kan man få alla författare som skrivit om fiske presenterade i en listan vid sidan om träfflistan. Klickar man sedan på en av dessa författare kan man se alla de böcker förf skrivit i andra ämnen osv. En efterlängtad funktion!
- Recensionsmöjligheter - användaren kan själv publicera omdömen om en läst bok, betygsätta den och läsa andras omdömen. Användaren kan själv sätta taggar på lästa böcker.
- Min sida - där användaren bland mycket annat - t.ex. kan se sina omdömen och taggar
- Förslag på sökfråga medans sökfrågan skrivs in. (Lysande Sickan!)

Som sagt, många bra nyheter som tillsammans kanske frälser oss från BetongOPAC:en


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0