Det första inlägget i denna OPAC-blogg

Detta blir mitt första inlägg i denna  blog. Varför då ännu en blog i vår värld?

En funktion (högst privat sådan) är förstås att jag ska kunna ges möjlighet att pysa ut mina egna tankar rörande OPAC/webb-mysterierna som vi bibliotekarier får dras med dagligen. En annan viktig del i skapandet av en sådan här blog är förstås möjligheten att diskutera påståenden och synpunkter med kollegor, och inte minst -> idka opinion gentemot leverantörer och därmed delta i processen mot mer användarvänliga samt "snygga" bibliotekskataloger.

Jag har under en lång tid(nåja egentligen bara 2,5 år) ömsom intresserat, ömsom irriterat mig på bibliotekens OPAC-kataloger. Till största delen irriterat mig förstås. OPAC-katalogen som den är uppbyggd i dag, är ett riktigt "hatobjekt". Talar man om anpassning av OPAC (som den ser ut nu) talar man ofta om en "konstgjord andning". Och det är också just vad det är. Det är först nu på senare tid som den största leverantören (Axiell) börjat fatta att OPAC som den ser ut nu är stendöd. Vilka är dessa individer som verkligen gillar vår OPAC av idag? Troligen samma sorts människor som gladde sig åt kortkatalogerna när de fanns... (och som grät när de togs bort!)Det är både tradigt och ett irritationsobjekt a lá gigantum att dag ut och dag in behöva förklara för folk hur de ska söka i OPAC och varför det blir som det blir när de misslyckas. Jag vill ha användare som blir bättre på att hitta vad de söker än mig!

Mitt namn är Andreas Tandersten, min arbetsplats har jag i Tyresö Kommunbibliotek där jag arbetar som systemansvarig för Book-it 4.0, Freelib 5.0 samt webb och annan IT...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0