Jag kan inte hålla mig ifrån idiotiska saker som jag upptäcker inom biblioteksvärlden.

En vän till mig har nyligen fått jobb på ett skolbibliotek i en mindre kommun (Enköping) Skolbiblioteken sorteras ju som vi alla vet ner någonstans under övriga bibliotek inom organisationen, så verkar vara fallet även här.

Skolbiblioteket har inte erhållit en egen sida i kommunens nätverk, utan istället på något märkligt sätt lagts in i e-postprogrammet First-Class, hur det blev så här "därom tvista de lärde" för att citera min gamla samhällskunskapslärare (Bo Arnholm) men så här ser det i alla fall ut.

image7

Det värsta är väl kanske inte att den är gräsligt full och gräsligt oanvändbar (finns det en enda suck i världshistorien att en elev använder sig av denna sida när de har Lunarstorm istället, och lär sig inte eleven mer om informationsökning på redan nämnda plats?) utan att biblioteket åsidosätts som institution på detta sätt.

Layout från 1993, enbart blåa textlänkar + en massa "trevliga" förhållningsregler döljer sig under , i princip det gamla hederliga "schhyssandet" som gör att elever struntar i att gå till bibblan.

I slutändan är det nog rektorernas fel att skolbibliotek blir på det här sättet. Ser det ut så här kan man lika gärna låta eleverna designa hemsidan själva, de är nog bättre på HTML än bibliotekarien.

Mycket nytt under solen.

Opacen är inte igång än men vissa funktioner i personaldelen älskar jag redan. Seriereservationen är ju helt suverän, en liten söt reservationskorg. Axiell charmar stort med färgglada funktioner i Book it 5.0.

Mycket att sätta sig in i men det verkar som om den här uppdateringen verkligen levererar mycket roliga grejer till oss användare, återkommer med synpunkter vid senare tillfälle.

ORA-fel i 5.0 vid felaktig ämnesordkvalifikator.

Vi har inte uppgraderat vårt Book-it till 5.0 men jag sitter och kikar i andras OPAC och gör sökningar. Ett fel uppträder när man söker med felaktig ämneskvalifikator? (har inte hittat detta i supportdokumenten ännu) i OPAC. Om samma fel förekommer i Personaldelen vet jag ännu inte då vi som sagt håller på med uppgraderinng just nu.

En sökning på "biograf/äo a/ob 2005 till 2007/ar" ger i Örebro 5.0 OPAC detta felmeddelande.

image6

Felmeddelanden ska förstås inte skapas så att de förklarar för låntagaren att "någonting har hänt som du inte behöver bry dig ett dugg om". Jag testade i SSB:s OPAC och fick exakt samma fel. Kanske något som Axiell bör ta och ordna omedelbums? Lämna gärna era kommentarer till detta.

Tillägg:

Jag fick inte samma fel när jag försökte idag igen. Testade i Danderyds katalog med sökningen "biografer/äo" och fick samma fel. Det verkar vara ett fellevererat "felmeddelande" det vanliga standardfelet (+ pling) kan levererar detta istället. Märkligt faktiskt.

Tillägg 2008-03-06:

Hittade en utmärkt sida för att söka på Ora-fel, dvs. Oracle Server Error. För att lösa detta fel ska man:
"Contact Oracle Worldwide Support."

Mobil i OPAC

Om jag vore lite bättre i programmering hade jag redan idag skapat en opac för mobiltelefonen. Axiell slår på stort att de nu tillsammans med Aalborgs bibliotek skapat den första mobila OPAC:en vilket inte är sant. Malmö var mycket tidigare med sin WAP-lösning WAP i Mobilen. Gott nog, men än en gång är det ett "samarbete" dvs. ett enkelriktat cashflöde till utvecklarna som gjort att Aalborg har en flott lösning. Om det (efter utvärderingsperiod) funkar bra, släpp loss den mobila opacen till oss andra bibliotek (som sitter med färre resurser) eller integrera den i nästkommande version av Book-it. I takt med att utlåningen minskar behövs det åtminstone några flotta e-tjänster som gör att kidsen kommer tillbaks till bibblan.

Förslag.

Ofta får man springa runt i bibblan och leta efter reserverade böcker som är på drift, böcker som kanske återlämnats i TOR-åter men som ställts upp på en vagn av låntagare istället för att läggas i "lådan". Reservationerna är utskickade men en bok för lite ligger på disken.

Det vore önskvärt om man kunde få en funktion i Book-it som - säg genom ett enkelt knapptryck- kunde visa upp en lista med alla de böcker som skickats ut på en enhet, både som e-post, sms och brev. Som det är nu måste man visa tidigare utskick och presentera dem som A4 och kontrollera. En enkel, överskådlig och utskrivbar träfflista, en så att säga omvänd plocklista vore väldigt bra om man kunde få.

RSS 2.0