Första utvärderingen av Axiell Arena - Tyresö bibliotek

Not: Alla länkar hittar ni på min deli.icio.us sida http://delicious.com/tandersten/

Liksom många bloggar där ute i medieetern tar det tid att klämma ur sig inlägg. Har dock jobbat heltid med Tyresös nya katalog Axiell Arena sedan i maj månad, därför kommer nu också följaktligen ett inlägg angående detta.

Axiell Arena är som många vet baserat på ett open source CMS vid namn Liferay. Axiell har utvecklat egna portlets och kombinerat dessa med de inbygga som Liferay har i grunden.

För det första måste jag säga att Arena har överträffat mina förväntningar, det jag såg från CS-library blev jag smått avundsjuk på, har visserligen inte själv fått jobba i deras redskap men kan inte tänka mig att det skiljer nämnvärt från Arena som är smidigare att jobba med än jag trodde. Dock några brasklappar som kommer nedan.


OBS! Detta inlägg blir lite punkigt och ostrukturerat eftersom det finns många saker att notera/kommentera, synpunkter och kritik blandas hejvilt. Tips till Axiell som jag vet läser denna blogg! Här finns också många bra idéer att ta till sig vid utvecklingen! Jag märker upp dessa med "Tips" riktade direkt till era utvecklare.


1. Portlet utan klasser.
Många av Arenas egna portlets med id-taggar är svåra att styla elementen i, eftersom de saknar egna klasser. Ett exempel är "skapa artikel"-portleten: "p_p_id_articleCreation_WAR_arenaportlets_" här vill jag kunna styla upp länken så att den syns för användaren, som nu är den en liten liten oansenlig länk som till och med mina kollegor missar. Men eftersom ankar-elementet här saknar class kan jag inte göra något åt det. Jag hade t.ex. gärna velat lägga in en sådan här bild som länkbild istället. http://arena.tyreso.se/customer/arena1/images/bidra.gif Lösningen är att med firebug gå in och klippa och klistra hela portletens innehåll när man är inloggad som användare. Då går det också att styla upp den.

Samma problem uppkommer med externa länkar, hade de blivit kopplade till en klass hade man kunnat flytta runt och ändrat dem med css hur lätt som helst. TIPS! döp i så stor utsträckning alla funktioner med egna classes så blir det lättare för oss som jobbar med Arena.

2: Vårt utbud. Jag testade tidigt sprys collapsible panel som Norrköping även använder sig av. Denna accordion är bra att använda sig av när man vill få plats med mycket information på en liten plats, eftersom den kommer fram först när man klickar på länken. Den fungerade dock inte optimalt eftersom man bara kan använda sig av en enda collapsible accordion per sida, att ha flera under varandra gick inte bra. Efter ett tag hittade jag mootools lilla javabibliotek som gjorde att jag nu kunde använda en accordion även på Vårt utbud-sidorna. Den fungerar inte optimalt med IE6 (som vanligt) men i andra webbläsare fungerar den bra. Nu kan jag få in många direktlänkar på ett ställe. De två scripten (mootools lilla bibliotek och accordionscriptet) placeras i varsin script-ruta under hantera sidor i liferay, på respektive sida. De fungerar inte att lägga i js.war utan måste ligga i javascript rutorna.


3: Floatingmenu script-portleten för att komma tillbaks till kommunwebben från vår sida, ligger i övre vänstra hörnet. Scriptet ligger här i en egen fil i js.war. Vår kommun ville ha ett enkelt sätt att komma tillbaka till. HTML-koden ser ut så här, scriptet är bara att ladda ner via url:en nedan och döpa om:

<div id="divStayTopLeft" style="right: 3px; top: 20px; background-image: none;">
<div>
<ul>
<li><a title="Till tyreso.se" href="http://tyreso.se/"> <img width="33" height="100" alt="Tillbaka till tyreso.se" src="http://arena.tyreso.se/customer/arena1/images/till_tyreso.jpg" /> </a></li>
</ul>
</div>
</div>
<script src="http://arena.tyreso.se/customer/arena1/js/till_tyreso.js" type="text/javascript"> </script>

 

4: jQuery listmenu plugina-ö sidan, fungerar också bra. Chockerande nog även i IE6 efter lite trixande. Jag var dock tvungen att gå in och pilla lite i själva javakoden för att få till den sista rutan med å,ä,ö. Svensk tangentbordsuppsättning var inget som gillades. Minns inte exakt var det låg men söker man igenom js-koden kan man efter ett tag lösa det.


5: RSS2html funktionen. Vi har valt att publicera nyhetsflöden från tyreso.se på Arena-siten. Inititalt hade vi stora problem med att Avantime som är tyresös episerver-konsulter, inte hade skapat rss-flödena med iso 8859-1 taggar, åäö visades då bara med specialtecken när vi använde oss av rss-portleten i Liferay. Efter att som vanligt ha googlat mig runt på forum hittade jag den rätta funktionen. Rss 2 html från bloople.net Notis 2009-12-15. När jag går in på McAfee SiteAdvisor får jag en rapport om att siten ska sprida virus. Inget jag hittar själv men har kontaktat siteägaren (får se om han svarar) funktionen verkar fungera bra dock, utan något bra svar ryker den dock. Kortfattat använder man iaf rss flödet från valfri site, denna skapar sedan ett javascript som man lägger in på sin sida, när det körs får man ett generat flöde i en portlet, även med classer så att man kan styla upp det. (edit 2009-12-16) fimpade rss2html och återgick till den inbyggda rss-läsaren. Fungerade smidigt även detta.


6. Filemanager för bilder när man lägger dit en bild i en Arena-artikel sorteras bilden bakvänt. Med 100-tals artiklar och tillhörande bilder lär man i framtiden scrolla ihjäl sig för att välja den senaste bilden att infoga. Tips! låt senaste inlagda bilden hamna överst, eller skapa åtminstone något form av adminsystem så att man kan tagga och ta bort bilder i mängd eller liknande. Inget problem nu men ohållbart i framtiden, fixa INNAN det blir ett problem.

Klicka på bilden för att förstora


7. CMS central services. Ska uppgraderas idag faktiskt (2009-12-16) och vi får verkligen hoppas det händer något. Att skapa, redigera och godkänna artiklar är en av de saker jag stör mig mest med Arena. Ett godkännande av artikeln kan ta fem minuter varje gång. Det är INTE acceptabelt för fem öre. 10 sekunder är min gräns. Tips! Lägg mycket krut på detta, helt avgörande för att få med sig kunder (om de börjar skriva egna artiklar) samt förstås övrig personal. (edit: tappade alla recensioner, se egen punkt 14 nedan)


8. Arena-artiklar övrigt. En annan mycket irriterade sak är att redigeringslägena inte är likadana vid när man skapar artikeln som när man redigerar den. Redigeringsikonen för att lägga in en bild saknas t.ex. när man skapar artikeln, däremot går det bra att högerklicka och välja insert/edit image. Mkt ologiskt.


9. Dela-knappen och LinkTitle. Add-this funktionalitet bör finnas inbyggt från Arena i grunden, nu har vi den på valda sidor t.ex. startsidan och vårtutbud sidan men även på Artikeldetalj-sidan. Problemet här är dock att sidan heter: Artikel-detalj - Tyresö kommun. När man läser en artikel på vår sida och delar den på facebook, blir följaktligen titeln på facebook. "Artikel-detalj - Tyresö bibliotek" inte t.ex. "Möt Ernst brunner på biblioteket" Tips! Införliva detta på åtminstone Artikel-sidorna så att åtminstone artiklar delas på andra sociala siter på korrekt sätt.


10. Inbyggda dela-funktion som är helt uppåt väggarna
Till en början var det en del oklarheter gällande dela-funktionen som nämndes här i punkt 9 och den inbyggda dela-funktionen som finns i Liferay. Som jag kan se det nu är det helt omöjligt och rätt meningslöst att ens nämna den. Tanken här är att man ska kunna låta valbara portlets migreras till andra plattformar t.ex. facebook där man också kan ladda ner API genom developer-tools. Alltså väl, detta fungerade bra. Dock. När jag är inloggad som admin (det enda sättet att skapa dela ut-portlets) blir också denna portlet som jag delar ut kopplad till admin. Dvs. för att jag ska kunna nå och använda t.ex. en inloggningsportlet på en facebook sida måste jag vara administratör av sidan. Helt uppåt väggarna alltså. Skapade denna facebook-portlet sida men den var helt oanvändbar så fort som jag loggade ut från adminläge i Arena. Tips! Se över denna funktion, försök själva skapa t.ex. en fungerrande fb migrering. Lyckas ni med detta bra har ni ännu bättre konkurrensläge!

11. Sökningar på tillgänglighet på samma sätt som i OPAC/Expertsök vore underbart. Axiell införde nyligen mkt bra sökningar på tillgänglighet, med kvalifikator /tg kan man söka ut böcker som finns inne på en avdelning, mkt användbart när man söker ut nya böcker och vill exkludera dem som är utlånade. Tips! Låt detta gälla även för arena, vilka smidiga direktsökningar man kan ge kunderna!

12. Tillgänglighet katalogposten, för många steg innan man ser var boken finns. Det har hänt lite för många gånger nu att kunder klagar över att det är för många steg vid sökning i katalogen tills man ser på vilken hylla boken står. Problemet uppstår först och främst när en bok finns inne på minst TVÅ enheter, kanske på en filial och på huvudbiblioteket, då står det två rader med "tillgänglig" istället för som när boken finns på en enda enhet, då står det istället direkt vilken avdelning t.ex spänning som boken finns på. Då är + alltså redan valt i nedanstående exempel. Tips Ge mig valmöjligheten att ha expanded på alla dessa bibliotek om mediet finns inne. Har man bara 2 filialer som Tyresö är det bra att kunna visa allt detta på en gång.

Klicka på bilden för att förstora


13. Recensionsrutorna onödigt små. När en recension är publicerad ligger själva recensionsrutan över 5 rader, rutan tas upp av betygsstjärnorna, användarnamn mm. men endast två rader av själva recensionen visas på en gång. Inget utrymme sparas förstås av att visa två rader. Just idag kan jag inte visa något exempel på detta eftersom recensionerna har försvunnit efter en mindre uppgradering, så där leder det oss vidare på nästa punkt.

Recensionsruta ej expanded, notera antalet tomma rader

Recensionsruta expanded, fortfarande lika många rader men utrymmet till höger utnyttjas inte.


14. Användargenererat material som försvinner vid uppgradering. Det får Absolut INTE försvinna något material över huvud taget vid uppgraderingar. Har hört detta från andra Arena-bibliotek (lerum eller norrköping minns inte vilket) som tappade betyg, taggar, recensioner mm. efter uppgradering. Det är helt oaccetabelt att detta händer, om vi inte får tillbaks materialet, hur ska man motivera att personal och kunder att skriva recensioner, tagga mm? Det är ju nästan hela poängen med Arena att skapa detta material, om det är putsväck vid varje uppgradering vet jag inte vad jag gör. Tips! CMS-tjänsternas backup får helt enkelt inte fallera, vårt förhållande med Axiell är och har alltid varit gott men om detta inte åtgärdas eller förhindras ser jag inte varför vi inte skulle kunna kräva någon form av kompensation, t.ex i form av kreditfakturor. Not acceptable at all Axiell. (edit igen, detta är nu tillbaks)

15. Allmäna prestandaproblem. Svajigt av och till och felen som presenteras för kund utåt är helt oacceptabla, kryptiska Apache server meddelanden som täcker hela skärmen och flera skärmar därtill dyker upp då och då. Se bild nedan. Så får inte felmeddelanden till kund se ut, de tror ju att allt blivit heltokigt. Tips! Skapa någon form av 404-meddelande åtminstone, eller ett eget felmeddelande som ersätter dessa felmeddelanden. Det är oproffsigt att visa sådana märkliga fel som dessa, ibland timmar i sträck.

Klicka på bilden för att förstora16. Inköpsformulär, arena-portlet. -Det finns en stor brist med "accusitions suggestion"-portleten, (inköpsförslag) man kan inte välja avhämtningsställe här, eller rättare sagt man kan inte lägga dit egna fält där kunden kan välja avhämtningsställe vilket är en brist. Tidigare har vi alltid gjort så att när vi får in inköpsförslag och köper media (vilket vi gör i de flesta fall) så reserverar vi dem åt kunden till det bibliotek som de har valt. Om man använder sig av det formulär som Arena har nu måste vi sitta och kontakta alla via mail eller telefon för att veta vart de vill hämta boken, det blir rätt mycket onödig kommunikation. Tips! Lägg dit en tvingande ruta där avhämtningsställe måste anges. OBS! gör så fall denna administrerbar så att man kan välja bort t.ex fjärrlån.

17. Rättstavningsfunktionen och 0-träfflistan är under all kritik. 0-träfflistan har flera stora problem, dels gräslig grafik, men även tveksam funktionalitet. Textrutorna som föreslår saknar (som tidigare nämnts) bra klasser för att enkelt kunna märkas upp och stylas om. I grundutseende borde de vara stora och tydliga så att kunden ser vad han ska söka på. Yahoo-nyckeln är inte förlåtande alls. Just nu (2009-12-16) fungerar inte yahoonyckeln för föreslagningsfunktionen alls. Felanmält. Ett annat stort fel är att 0-träffsidan inte laddas på en egen sida utan skickas till search, vilket får till följd att jag inte kan lägga in egna hjälptexter och info om hur kunden ska bete sig, eftersom denna info i så fall ligger tillgänglig på den egna search sidan.Tips! Led 0-träff till en egen sida, lägg krut på att få samma funktionalitet som CS-library när det gäller föreslagnings funktionen, låt mig som admin ställa in denna sida själv.

18.Elib länkarna. Har varit i kontakt med både elib och Axiell om att länkarna leder fel från Arena, att de leder till en generell sida där kunden sen får välja bibliotek. Från gamla opac leder de vår egen sida på elibs sida och själva katalogposten för eboken. (edit 2009-12-17) Fungerar nu i Arena fullt ut.

Denna post fylls på och editeras varteftersom.

19. 2009-12-19. Stort adminproblem. Av och till strular jag till det med portlets och javascript. När detta händer och man redigerar en portlet händer det ibland att portleten blir helt "död" att man inte ens kan nå den genom redigeraläget. Ett stort problem med detta är att det inte finns någon annan möjlighet att ta bort en portlet som man råkar "förstöra" än genom redigeraläget. Det känns faktiskt bara korkat. Jag testade t.ex. att lägga till ett snöscript i en portlet, scriptet gjorde tyvärr om hela vänsterkolumnen till följd att alla portlets i vänster kolumn smälte ihop till en enda lång kolumn, redigera funktionen försvann också och därmed alla möjligheter att ta bort den. Tips! ge mig en möjlighet som administratör att ta bort portlets från servern direkt, inte via redigeraläge.

Hur gör man då för att bli av med en "död" portlet?
Det enda sättet som jag kan se det att ta bort en död portlet är att använda sig av Firebug till Firefox. Lägg till den felaktiga portleten som vanligt. Använd firebug för att leta reda på den felaktiga koden som ställer till det på sidorna, välj "redigera html" och ta bort koden helt. Leta därefter upp redigera knappen och ta bort portleten genom "Ta bort".

Om inte ens detta hjälper och redigera knappen inte ens dyker upp efter att du tagit bort den felaktiga koden, då får du lägga till redigera-knappen, också detta med Firebugs hjälp. Leta då upp en redigera-knapp kopplad till en annan artikel, inspektera elementet för redigeringsknappen och klipp ut all kod för denna. Klistra sedan in koden på annat ställe på din felaktiga sida, byt ut artikelns id-nummer mot den felaktiga artikelns, redigera sedan som vanligt och ta bort artikeln genom redigeraläget.

<div class="lfr-meta-actions edit-controls">
<span>
<a onclick="Liferay.Util.forcePost(this); return false;" href="http://arena.tyreso.se/liferay/web/arena1/detail?p_p_id=15&p_p_lifecycle=0&p_p_state=
maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=6&_15_struts_action=
%2Fjournal%2Fedit_article&_15_redirect=%2Fliferay%2Fweb%2Farena1%2Fdetail%3Fp_p_state%3Dnormal
%26p_p_lifecycle%3D1%26p_p_action%3D1%26p_p_id%3DarticleDetail_WAR_arenaportlets%26p_p_col_count
%3D5%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D3%26p_p_mode%3Dview%26search_item_no%3D0%26
search_item_id%3D40288104-2598aac9-0125-a2575a2a-0004%253AArticle%253A0&_15_groupId=10154&_15_
articleId=ARTIKELIDNUMMER&_15_version=1.0
"
>
<img class="icon" style="background-image: url(/arena-toolbar-theme/images/common/.sprite.png); background-position: 50% -224px; background-repeat: no-repeat; height: 16px; width: 16px;" title="Redigera artikel" alt="Redigera artikel" src="/arena-toolbar-theme/images/spacer.png"/>
.
.
.
</div>

20. Låna om alla medier på en gång.

Jag glömde bort denna punkt tidigare. Fick senast i dag ett meddelande från en kund som inte förstod varför det var så krångligt att låna om böckerna. Jag kan förstå frustrationen då jag själv lade märke till detta i början. 99% av våra kunder lånar också om allt på sitt konto på en gång, till och med om lånetiden inte gått ut vill många ofta låna om så att de får samma återlämningsdatum. Vad som behövs i Arena på "Mitt konto" är en stor tydlig knapp för "Låna om allt" Nu måste kunden sitta och bocka i den lilla lilla rutan för varje media som kunden vill låna om. MKT onödigt. Detta bör inte vara svårt att fixa.Kommentarer
Postat av: Jakob

Hur fixade du/ni i den gamla OPAC:en så att Elib-länkarna leder rätt?

2009-12-16 @ 18:33:13
URL: http://www.vimmerby.se/bibliotek
Postat av: Andreas

Det vet jag inte ens om vi gjorde själva. Före min tid faktiskt, har bara jobbat 4,5 år i Tyresö och de funkade när jag började. Bör väl ha med mallar och katalogposter att göra.

2009-12-16 @ 22:07:28
Postat av: Erik Edwardson

Skulle inte Axiell kunna använda LIBRIS stavnings-API? Läs här: http://blog.libris.kb.se/librisutv/?p=474. AddThis-funktion vill man ju helst ha på så mycket som möjligt, även på "katalogposter" eller hur?

2009-12-16 @ 23:29:49
URL: http://eriksaxplock.blogspot.com
Postat av: Andreas

Jakob: Era länkar verkar ju leda rätt i er OPAC ibland. "301 visdomsord..." länkar rätt från katalogen. "Reptetionskurs fysik" leder fel. Kontakta er katalogansvarige eller kolla med Py Söderström på elib så kan de säkert ordna detta.

2009-12-17 @ 08:24:55
Postat av: Jakob

Anders: Jag roar mig ibland med att ändra variabeln lib i länken i katalogposten, men jag har inte hittat något sätt att göra det i mängd. Funderar på att kanske skriva ihop ett javascript som fixar länken, eftersom länken alltid är lika lång borde det inte vara så svårt, men det har inte blivit av.Erik: Bra idé med LIBRIS-API:t!

2009-12-17 @ 10:23:20
Postat av: Jakob

Tog mig i kragen till sist, följande fyra rader javascript kan placeras på placeringssidan i BOOK-IT:s gamla OPAC för att fixa länken:var elib = parent.frmDisplay.document.getElementsByTagName('form')[0].getElementsByTagName('table')[8].getElementsByTagName('a')[0];

var elib_link = elib.getAttribute('href').replace('lib=X','lib=12');

elib.innerHTML=elib_link;

elib.setAttribute("href",elib_link);

2009-12-19 @ 17:06:05
Postat av: Jakob

Tyvärr pekar ju länken i expertsök fel ändå. Så jag tycker faktiskt det vore bättre att fixa ett sätt att kunna ändra variabeln i mängd direkt i katalogposterna än att ändra den i Arena/OPAC/webb.

2009-12-19 @ 17:09:14
Postat av: Ingrid Julén Welander/Axiell

Seriöst och bra inlägg Andreas! Självklart har du helt rätt, vi läser bloggar – även din J – och har sett fram emot inlägg om Arena! Det här innehåller an massa goda synpunkter och tips. Tack för det! Vi tar dem till oss och beaktar dem om möjligt i den kommande utvecklingen – en del finns nog redan i 1.5. Det är också värdefullt att se att det finns andra som har nytta av dina kunskaper, detta är en form av utbyte som känns väldigt positivt.

2009-12-28 @ 15:46:35
Postat av: Linnea

Tycker om det du skrev! Spännande att se lite sunda grejer och inte bara det generella grejerna som man kan läsa om hela tiden. ;)

Postat av: Andreas

Seriöst? första gången jag fått ett spaminlägg i bloggen. Varför i hela världen skulle läsarna av en OPAC-blogg gå till royalorchidhollidays...

2010-09-27 @ 22:56:51
Postat av: Peter Rydén

Jag är tacksam för det bidrag som Jakob gjorde här ovan. Är själv ovan vid javascript men hoppas att jag kan ta till mig något av det som skrevs så att jag kan använda mig av javascript i vår OPAC. Vill helst ha Arena eller annan modern lösning, men då budgeten är som den är lär det dröja...

Postat av: Lotta

Tycker mycket om det du skrivit! Underhållande att se lite prima grejer och inte bara det vanliga grejerna som man kan se om varenda dag. ;)Jag lade in detta och tog bort din länk till reseguiden samt mailadressen. Spam hör inte hemma här "lotta" och varför inte kommentera innehållet? generalla kommentarer är rätt meningslösa.

2010-11-29 @ 13:30:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0