Sena kommentarer angående avslutningen av LIMIT-projektet i Örebro 12 September.Lång titel det där men det bjuder jag på....

LIMIT-projektet är alltså avslutat. Ett både lyckat och misslyckat projekt. Lyckat på det sätt att (nästan) alla medverkade bibliotek lyckats göra väldigt mycket med den idag begränsade OPAC:en (och eller webben) med små resurser. (Tid + pengar) Strongt jobbat att så mycket kunnat göras.

Misslyckat är kanske ett hårt ord men till viss del är det misslyckat eftersom biblioteken var för sig förvisso gjort bra saker, men bara inom vissa områden. Fokus har inte kunnat läggas på helheten med de knappa resurser som funnits. De som jobbat med att få in lokalsamlingen i OPAC har inte kunnat fokusera på fjantiga textnycklar och vice versa. Men det är egentligen inte bibliotekens misslyckanden...

Så än en gång återkommer vi alltså till pudelns kärna. Biblioteken ska inte behöva deltaga i sådana här projekt då problemet är att ursprungsopacen är så kackig. Med en vettig och fungerande basOPAC (kanske enligt kravspecen som alla bibliotekschefer i landet skrivit under) skulle inte biblioteken behöva delta i sådana här projekt. De kunde istället lägga sitt krut (sina knappa resurser) på att istället fylla opac med innehåll. Vi får se vad som händer med Axiell Arena och Book-it 5.1 (eller 5.5??? som det stod att läsa i mässprogrammet) hoppas verkligen på att det blir bättre.

Mässan var jag tyvärr inte på själv i år så info därifrån vill jag gärna höra från er kollegor ute i landet. Hör gärna av er så kan jag kommentera i bloggen.

Kommentarer
Postat av: Peter Alsbjer

Hej Andreas
När vi startade projektet hade vi ingen aning om hur katalogerna faktiskt användes. Projektet gick ju ut på att öka användningen av bibliotekens digitala tjänster - bl a men inte enbart OPAC. Det var först när vi gjorde användarundersökningarna kring biblioteken hemsidor + katalogerna som vi började inse bristerna.
Jag tror man kan hitta fler förklaringar:
- vi på länsbiblioteken arbetar sällan operativt mot bibliotekens användare
- vi har eg inget uppdrag att arbeta med OPACs öht
- katalogerna i sig är skapade av bibliotekarier för bibliotekarier - hade de gjorts med utgångspunkt från brukarna så hade de säkert liknat del.icio.us mer
Jag hade faktiskt mina tvivel i processen i projektet. Jag menade vid ngt tillfälle att vi inte skulle röra OPAC-spåret alls. Jag menade att det var en fråga mellan kommunerna och leverantören.
Sett i backspegeln hade jag nog fel, jag tror och hoppas att uppropet till Axiell, på något sätt tog skruv och man - faktiskt - vill ha en dialog om brukarvänlighet. Iaf till nästa generation av bibliotekskatalog.

2008-02-29 @ 16:00:50
URL: http://peterals.wordpress.com
Postat av: Andreas

Jag håller med dig fullt ut förutom på punkten om katalogerna: "skapade av biblitekarier för biblitekarier"

Det tror jag är största felet, att utvecklarna har för lite kontakt med folkbiblioteken. Det har hänt åtskilliga gånger när man sitter i supporten till Axiell att de inte "förstår" problemet. Ett exempel har jag tagit upp i ett annat inlägg. Jag påpekade att det fortfarande inte går att använda backstegsknappen i webbläsaren när man bläddrar bakåt i postlistan, axiell svarade att "det ska man inte göra". Ska jag sitta och säga det till mina användare?

Sen tror jag ett annat problem är att det alla inte jobbar i jämntakt på Axiell. Jag har en känsla av att såna som Boris Zetterlund måste "jobba i uppförsbacke" och långsamt etablera ett fötroende för att få igenom sina idéer gällande katalogen.

Biblioteket.se kan bli det som får Axiell att ta sig i kragen och leverera en bra produkt. Har tittat lite grann på det och mitt första intryck är gott.

2008-03-03 @ 09:51:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0